Rajzoljunk LibreLogóval egy öreg mobiltelefon kijelzőjére!

150_HAZIKO_A_TELEFONONKedves kísérletező kedvű olvasó!

A LibreLogo elsődleges célja, hogy tanítsa az érdeklődőt a programozott rajzolás fortélyaira, ám az sem titkolt cél, hogy közben szórakoztasson, hiszen a legtöbb ember játszva szeret tanulni, és a játék élménye maradandó emlék a későbbiekre.

Úgyhogy játsszunk!

Miért pont telefonnal?

Elsősorban azért, mert sokan gondolhatják, hogy a LibreLogo csak képernyőn és nyomtatásban képes kiváló felbontású rajzokat megjeleníteni. Másrészt azért, mert meg szeretném mutatni, hogy a régi (7 éves és régebbi), klasszikus értelemben véve „nem okos” telefonok is sok olyan dologra képesek, amelyekre nem is gondolnánk, vagy éppenséggel nem is tudunk róluk. (Mert ugye kézikönyveket nemigen olvasunk el, csak ha bajunk van a készülékkel.)
Az alábbi kísérlet ötletét egy 2005-ös gyártású Sony Ericsson K750i készülék adta, melynek gyári demói között találtam egy kakukktojást, egy olyan SVGZ kiterjesztésű (tömörített SVG) rajzfájlt, amely vektoros rajzot készített a telefon kijelzőjére.
Nos, a kísérlet célja, hogy kipróbáljuk, tudunk-e rajzolni mi is a telefonra LibreLogo segítségével.
Jelenlegi (szintén öreg) telefonom egy Nokia 6500 Slide nevű készülék, amelyet 2007 májusában gyártottak. Kicsit az évek során viharvert lett szegény, egy(pár) leesés következtében az SD kártyát már nem tudja kezelni, és az akkumulátora is felpuffadt, gyenge. Ám mivel hozzászoktam, és egy nagyon szimpatikus mobilszervizestől vettem (használtan, de hibátlanul), ezért megtartom, amíg csak lehet. Ez a készülék lesz a kísérlet főszereplője.
Íme a kísérlet lépései:

 1. Fogtam egy LibreOffice 4.1.4-et egy LibreLogo eszköztárral, és Lakó Viktória LibreLogo könyvét.
  Ez a könyv (l. Segédanyagok) nagyon jó alap a tanuláshoz és kísérletezéshez.
  házikó

 2. Kiírtam belőle az alábbi néhány sort:
  (Azért ezt, hogy ne kelljen elveszni a programozás rejtelmeiben, és a kód egyszerű másolással pillanatok alatt beírható. Néhány egyszerű vonalból házikót rajzol…)

  ELŐRE 30 JOBBRA 90
  ELŐRE 30 JOBBRA 90
  ELŐRE 30 JOBBRA 90
  ELŐRE 30 JOBBRA 90
  ELŐRE 30 JOBBRA 30
  ELŐRE 30 JOBBRA 120
  ELŐRE 30 JOBBRA 120
  ELŐRE 30 JOBBRA 120
 3. Majd kicsit kiegészítve csináltam belőle egy ilyet :

  ELJÁRÁS házikó
  ELŐRE 30 JOBBRA 90
  ELŐRE 30 JOBBRA 90
  ELŐRE 30 JOBBRA 90
  ELŐRE 30 JOBBRA 90
  ELŐRE 30 JOBBRA 30
  ELŐRE 30 JOBBRA 120
  ELŐRE 30 JOBBRA 120
  ELŐRE 30 JOBBRA 120
  VÉGE
  
  TÖRÖLKÉP HAZA ELREJT
  
  KÉP „házikó.svg” [
    házikó
  ]

  (Ebben az eljárás és a kép SVG exportálása a változás… Az SVG képállomány a felhasználói könyvtár gyökerébe kerül, illetve a LibreOffice 4.2-től elmentett állomány esetén annak könyvtárába, de megadhatunk abszolút útvonalat is, pl. Linuxon „/media/usb-kulcs”, Windowson „C:\házikó.svg”.)

 4. Mikor elkészült az SVG export fájl, gyorsan kipróbáltam Firefox böngészővel és szépen megjelent a monitoron.

  Mapparendszer nevek nélkül a Win XP programjában
  Mapparendszer nevek nélkül a Win XP programjában
  BlueTooth adóvevő önmagában
  BlueTooth adóvevő önmagában
  BlueTooth adóvevő meghajtó CD-vel
  BlueTooth adóvevő meghajtó CD-vel
  Linux mappa fájlnevekkel
  Linuxon egy perc alatt minden látható
  A kész felnagyított házikó a telefon kijelzőjén
  A kész felnagyított házikó a telefon kijelzőjén

 5. A következő lépés, hogy elkészített SVG rajzunkat eljuttassuk a telefonba…
  Igen ám, de!
  A beteg telefon SD kártyával már nem tud bánni, a belső memóriájába pedig nem tudok USB kábellel adatokat juttatni, mert a windowsos gépemre nincsen telepítve a (feleslegesnek ítélt) gyári programja.
  A Windows pedig saját „Fényképezőgép varázslója” segítségével meglehetősen vicces képet mutatott nekem (lásd a mellékelt képen). Hát ebből meg ugye találja ki a Bill Gates, hogy hová másoljam az SVG rajzot annak érdekében, hogy később megtaláljam azt a telefon memóriájában.
  Tovább próbálkoztam hát más módon, és megcsillant a remény. Egyszer régen szintén kíváncsiságból vettem egy filléres (1000 forint körüli) USB BlueTooth adóvevőt, amihez kaptam windowsos meghajtó CD-t is.
  Természetesen az adóvevő mind a mai napig tökéletesen működik bármivel, csak Windowszal nem!

 6. Ilyenkor szoktam szeretni a Windows tökéletességét, és inkább megyek a linuxos gépemhez segítségért. Feltettem ezt az USB csatolójú BlueTooth adóvevőt a linuxos gépemre… és össze párosítottam a telefonnal, hogy lássák egymást.

 7. Így már át tudtam küldeni az SVG fájlt a telefon memóriájába, ami parányi méretben ugyan, de hiánytalanul megjelent a telefon kijelzőjén.

 8. A telefon saját gyári vezérlőprogramja pedig lehetőséget ad a tetszőleges lépésszámú nagyításra.

Hát ennyit szántam apró gondolatébresztőnek, melyből könnyen lehet további érdekes kísérletek felé lépni, pl. kijelzőhöz méretezett rajz, színezés, vagy éppen animálás (ahol az animált SVG mentéséhez szüneteket kell csak beiktatni a VÁRJ utasításokkal az előző példába).

Mindenkinek további kellemes és vicces kísérletezést, és jó tanulást kívánok!

Cseppentő Árpád

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.